Ikigai. Nog nooit van gehoord? Het wordt omschreven als het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.
Ikigai – het geluk altijd bezig te zijn
Ikigai komt uit het Japans en laat zich zo’n beetje vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. Lees deze zin eens hardop en leg dan de klemtoon op het woordje geluk: ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. De meeste mensen in onze samenleving zijn veel bezig, echt heel veel. Druk, druk, druk is voor zoveel mensen de standaard geworden. We weten vaak niet eens meer hoe we ons écht moeten ontspannen, vinden dat er van alles moet gebeuren. Veel mensen zijn dus wel altijd bezig maar het geluk van bezig zijn is vaak ver te zoeken. Hoe doen die Japanners dat dan?
Okinawa – dorp vol met honderdplussers
Okinawa is een eiland in Japan waar regelmatig onderzoekers naartoe gaan om te ontdekken hoe het toch komt dat daar zoveel gezonde, vitale en gelukkige honderdjarigen wonen. Er wonen meer gezonde honderdplussers per honderdduizend inwoners dan waar ook ter wereld. Het dorpje Ogimi steekt daar dan nog eens met kop en schouders bovenuit. (‘The Blue Zones’ van Dan Buettner).
De belangrijkste sleutels om gezond en vitaal oud worden zijn:
✓ gezonde voeding – eten met mate
✓ voldoende slaap en ontspanning
✓ volop beweging
✓ een sterk sociaal netwerk met
veel vrienden en hechte familiebanden
✓ en tot slot: ikigai

Ikigai – de reden waarom je ’s morgens fluitend je bed uitkomt
Dit vind ik een prachtige omschrijving van ikigai: een doel in je leven hebben, dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor jezelf en de mensen om je heen. Met andere woorden: de reden waarom je ’s morgens fluitend uit je bed komt.
Onderzoekers bezochten het dorpje Ogimi en het viel hen op dat de bewoners een ongewone vreugde uitstraalden. Bij doorvragen viel het ze op dat deze hoogbejaarden allemaal een reden hadden om ’s morgens met plezier op te staan. Voor de een was dat de moestuin onderhouden, voor de ander passen op de achterkleinkinderen of vrienden ontmoeten en één honderdjarige ging vrijwel dagelijks vissen om een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening van die dag. Wat ze ook deden, ze deden het met plezier en hadden daarbij het gevoel nuttig te zijn. Al was het maar lachen en praten met vrienden. ‘Plezier’ en ‘nuttig’ zijn hier de sleutelwoorden.
Plezier zit in je hart
Heb jij voldoende ikigai in jouw leven? Heb jij een doel dat je door je leven leidt en je stimuleert om schoonheid en nut te scheppen voor de jezelf en de mensen om je heen? Doe jij iets met je leven waar je plezier uithaalt en waardoor je je tegelijkertijd nuttig voelt?
Als je geen eigen doelen hebt werk je waarschijnlijk aan die van anderen. Ik kwam er enkele jaren geleden achter dat ik nauwelijks eigen doelen had, maar altijd bezig was met die van anderen: mijn werkgever, mijn leidinggevende, mijn partner, mijn zoon. Ik kwam daar pas achter toen ik in een burn-out belandde en ik gedwongen werd dit onder ogen te zien. Eerlijk gezegd stond ik al lange tijd niet meer fluitend op. Ik voelde me nog wel nuttig, maar had er steeds minder plezier in gekregen.
Ergens na ons veertigste levensjaar moeten we ons leven vaak opnieuw zien uit te vinden. Het is dan tijd om te gaan leven vanuit je hart, want plezier zit in je hart. Pas als je leeft vanuit je hart komt werkelijke vreugde naar boven. Wat wil jouw hart?
Je hart heeft haar eigen hormonen
Je hart is veel meer dan een bundel spieren die werken als een pomp. Het hart heeft meer invloed op ons zenuwstelsel dan onze hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het hart ‘hersencellen’ heeft en zijn eigen hormonen afscheidt. Je hersenen en zenuwstelsel komen tot rust als je harmonie kent op gevoelsniveau. Wees maar eens 20 seconden echt dankbaar voor iets en voel wat dit met je lichaam doet. Het brengt je hele lichaam tot rust en de kans is groot dat er een glimlach op je gezicht komt.
Er zijn veel zaken waar je hart blij van kan worden: in de natuur zijn, genieten van kunst of muziek, vervullend werk, creatief bezig zijn en leven in een gemeenschap (familie) in liefde en vriendschap. Maar als grootste bron van vreugde noemen veel wijzen het zich inzetten voor anderen en het dienen van de mensheid. En laat dat nou ook iets zijn dat heel erg nuttig is.
Hoe vind je je ikigai?
De enige manier om je ikigai te vinden is op weg te gaan. Zoek naar de combinatie vreugde en zingeving.
Wat geeft jou plezier? Wat doe je graag en is ook iets waarmee je het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert?
Let eens goed op alles waar jij vreugde uit haalt.Wat deed je graag als kind? Vaak is dat ook wel iets waar je goed in bent, waar een talent van je ligt. Waarvan zeggen anderen dat je er goed in bent?
Maak het niet te groot. Het hoeft geen grote verandering te betekenen. Verander iets kleins in je leven en kijk wat dat je geeft. En zet dan weer een klein stapje. Luister naar je hart. Je hart weet de weg.
Via loopbaancoaching kunnen we samen op zoek gaan. Misschien verlangt je hart wel naar een eigen bedrijf? Een andere baan? Minder werken en je tijd anders besteden?
Maak een afspraak en samen vinden we jouw ikigai!
Magali
Tip: Maak gebruik van VDAB loopbaancheques! Voor 80€ heb je recht op 8u individuele coaching waarin we je talenten en waarden ontdekken. Afhankelijk van de resultaten stellen we je personal branding op punt, werken we aan je assertiviteit, concretiseren we je ondernemersidee of zoveel meer!