Een te hoge cortisol-waarde, het hormoon dat ervoor zorgt dat je stress aankunt, ontregelt de aanmaak van serotonine. Serotonine is het stofje dat je blij maakt en je het gevoel geeft dat je de wereld aan kunt. Je natuurlijke antidepressiva. Door te weinig serotonine kan je depressieve gevoelens krijgen en depressief lijken. En dan wordt burnout al gauw verward met een depressie. In het ergste geval krijg je zelfs preventief ‘lichte’ antidepressiva voorgeschreven. Onnodig! Enkel de symptomen worden bestreden en daar ben jij zeker niet mee geholpen. Je burnout kan dan juist langer gaan duren dan nodig!

Burnout is een verstoring in je energiebalans.
Een depressie is een stemmingsstoornis.

Het gevolg van een verkeerde diagnose is een verkeerde behandeling! Je wordt behandeld op een te laag serotonine gehalte in je lichaam, terwijl de oorzaak daarvan (te weinig endorfine) niet wordt aangepakt. Je zult je beter gaan voelen, dat wel. Maar teruggekomen op je werk, val je terug in dezelfde valkuilen en begint de opeenhoping van stress weer van voren af aan. De oorzaken van je burn-out zijn niet aangepakt.

met alle gevolgen van dien…

Door de antidepressiva kom je in een neerwaartse spiraal terecht, waar je door het verslavende effect heel moeilijk van loskomt. Onderschat de gevolgen niet! De bijwerkingen zijn desastreus. Je gevoel lijkt compleet verdoofd – je ervaart noch vreugde, noch verdriet, je kan niet helder nadenken, je bent jezelf niet meer, gewichtstoename, zweetaanvallen.. 

Verdoof je geest en je gevoelens niet, je maakt het alleen maar erger.

en je probleem is nog steeds niet opgelost!

Om van je burn-out af te komen heb je jezelf in alle helderheid nodig. Verdoof jezelf niet met antidepressiva. Pak de oorzaak van je probleem aan: de reden waarom je in deze situatie bent terechtgekomen. Wordt dit niet aangepakt, dan blijf je hetzelfde doen, kom je niet tot verandering en blijft burn-out een onderdeel van je leven. En dat hoeft niet!

Aan jou de keuze:

Pak je een pilletje of pak je het probleem aan met de juiste behandeling?
Als professionele coach en burn-out ervaringsdeskundige weet ik wat werkt én wat niet werkt. Verlies geen kostbare maanden of jaren, verdoof jezelf niet en pak je problemen aan bij de bron.  

Magali

 

Mijn advies: stop niet zomaar ‘cold turkey’ als je vandaag antidepressiva neemt als behandeling van je burnout! De bijwerkingen van het afbouwen van antidepressiva zijn niet min. Laat controleren of je geen depressie hebt en volg een héél langzaam afbouwschema in samenspraak met je huisarts.

Scroll naar boven