Hooggevoeligheid hoeft geen probleem te zijn, herkader en het wordt je sterkte!

Hooggevoeligheid is een nog niet zo bekend begrip onder coaches of therapeuten. Hooggevoelige mensen hebben baat bij een coach die hen kan begrijpen en zich volledig in de belevingswereld van gevoelige mensen kan inleven. Als hoogsensitief persoon begrijp ik jou helemaal & geef ik je tips zodat ook jij je hoogsensitiviteit als kracht kan inzetten!

Ben ik hoogsensitief?

De HSP-schaal is een zelftest die in 1994 werd ontwikkeld door dr. Elaine Aron, grondlegster van het begrip ‘HSP’ (hoog sensitief persoon). De zelftest bestaat uit 23 vragen. Als je 14 of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt, naar schatting bij 20% van de bevolking. Je bent dus helemaal niet zo ‘anders’ of je denkt!

Heb of had je een burn-out? Herinner je dan hoe je was vóór de eerste symptomen van je burn-out en beantwoord van daaruit de vragen. Door een burn-out kan je namelijk hooggevoelig worden, wat niet hetzelfde is als aangeboren hoogsensitiviteit. 

Test jezelf aan de hand van 23 vragen:

1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
2. Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.
3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of in een donkere kamer of een andere plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
5. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
6. Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
8. Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden.
9. Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.
10. Ik ben consciëntieus.
11. Ik schrik gemakkelijk.
12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
13. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (door bijvoorbeeld het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen).
14. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
15. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
16. Ik kijk uit principe niet naar geweldadige films of TV-shows.
17. Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt.
18. Als ik erge honger heb heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
19. Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk.
20. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.
21. Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij een hoge prioriteit.
22. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
23. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.

Herkenbaar? 

Heb je vandaag het gevoel dat je door je hoogsensitiviteit beperkt wordt in je doen en laten? Ook ik heb jarenlang gedacht dat ik ‘anders’ was, tot ik ontdekte dat ik de gave van hoogsensitiviteit bezit. Sindsdien weet ik hoe ik mijn grenzen bewaak en omhels ik deze eigenschap omdat die mijn leven zoveel rijker maakt!
Laat ons samen kijken hoe we dit ook bij jou kunnen ombuigen zodat jij van jezelf kan houden, zorg dragen voor jezelf, je eigenschap positief kan benutten & ten volle van je leven kan genieten
Contacteer me als je wil weten hoe ik je kan helpen.

Magali

De zelftest kwam er door middel van kwalitatieve interviews met hoogsensitieve personen. In 2006 onderzochten Smolewska, McCabe en Woody* de psycho-metrische waarde van de test. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de test als valide en betrouwbaar instrument kan gezien worden om hooggevoeligheid als concept te meten.

*Smolewska, K., McCabe, S., Woody, E. (2006). A psychometric evaluation of the Highly Sensitive Person Scale: The components of sensory-processing sensitivity and their relation to the BIS/BAS and “Big Five”. Personality and Individual Differences, 40, 1269-1279.

Scroll naar boven