Bananenbrood – de glutenvrije start van een energieke dag!

In mijn zoektocht naar een gezonder lijf, ging ik op zoek naar snelle en simpele ontbijtideeën die passen bij mijn gewijzigde levensstijl. Voeding vrij van geraffineerde suikers en bij voorkeur zonder tarwe. Ik heb geen last meer van een knorrende opgeblazen maag. Probeer het zeker eens uit, het is verrassend lekker én gezond!

"Het is super lekker & ik krijg er alvast bakken energie van !"

Wat heb je nodig?

✓ 4 bananen (hoe rijper de bananen hoe zoeter je brood!)
✓ 3 eetlepels notenolie of andere plantaardige olie
✓ 3 eetlepels lijnzaad & 3 eetlepels water (vervangt eieren)
✓ 150 ml melk – voor lactosevrije variant kies je rijstmelk of amandelmelk
✓ 1 theelepel bicarbonaat (baksoda) (laat dit oplossen in de melk terwijl je de ingrediënten mengt) – geen bicarbonaat in huis? neem 1 zakje bakpoeder en een flinke snuif zout
✓ 1 theelepel kaneel
✓ 100 gr havermoutvlokken
✓ 200 gr meel naar keuze: boekweit, maismeel, speltmeel of een mengeling met amandelmeel

Optionele ingrediënten die het nóg lekkerder maken:

✓ flinke snuf gember 
✓ een handvol noten (walnoten, amandelen, pecannoten…)
✓ een handvol gedroogd fruit in stukjes (abrikozen, rozijnen…)

Bereiding

Zelf meng ik alles rechtstreeks in een cakevorm – lekker makkelijk en minder afwas 😉 maar je kan natuurlijk ook eerst alles mengen in een kom. Doe eerst de olie, het lijnzaad en het water in een cakevorm. Prak de bananen (je kan ook je kinderen laten meehelpen), er mogen gerust nog wat grotere stukjes inzitten! Voeg de kruiden in de vorm. Giet je melk samen met wat baksoda in een aparte beker en roer het wat los. Weeg de hoeveelheid havermout af en giet bij het mengsel samen met de noten en het gedroogd fruit. Giet nu de melk erbij. Meng het geheel tot je een consistente massa krijgt. Doe nu het meel erbij en meng opnieuw. 

Ik bak dit bananenbrood zo’n 30 minuten in de hetelucht-oven op 170°C. Bak het niet te lang, als het te droog wordt brokkelt het heel fel. Test of je prikker er proper uitkomt, en laat afkoelen. Bewaren in een luchtdichte doos of in bakpapier in de frigo voor een 4-tal dagen. Kan ook ingevroren worden. Ik heb het niet zo met de Hollandse keuken maar vind het heerlijk met wat pindakaas op!

Als je het recept een paar keer hebt geprobeerd, maak je dit in een handomdraai.
Varieer vooral met de ingrediënten! 

Smakelijk!
Magali

Misschien denk je nu “Wanneer vind ík de tijd om ook nog eens brood te bakken?”. Bekijk het eens anders. Ontspan je gelaatsspieren, glimlach en zie de ingrediënten als helpertjes om jouw lichaam gezond te houden. Die 15 minuten voorbereiding zijn een momentje voor jezelf, jouw voorbereiding voor jouw gezond lichaam. Visualiseer jezelf na dit lekker ontbijtje, vol energie en voel je levenslust.
Wedden dat je nu al zin krijgt om te bakken?